EL PREGONER

CORPUS de Sitges
 

SALUTACIÓ DE JOSEP MARIA ROSÉS, PREGONER DEL CORPUS 2019

LA VEU, L’HOME, EL SITGETÀ
Algunes persones creuen fermament que les flors responen a la veu. Que parlar-los és una forma d’activar-les, revifar-les i engrescar-les a florir, a dotar-les de certa humanitat com a éssers vius que són. Si aquesta creença és certa, les flors presents al pregó de Josep Maria Rosés, als jardins de la Societat Recreativa El Retiro, estaran ben agraïdes per tenir l’oportunitat d’escoltar una de les veus més elegants de la vila. I és que ja són molts els anys que aquest sitgetà ha esdevingut “la veu” –presencial o en off–que ha acompanyat i guarnit nombrosos actes de la vida social, cultural i festiva local. Aquesta és una nova ocasió: el Pregó del Clavell, un acte que serveix per iniciar i convidar a compartir una de les tradicions locals més participatives, que

converteix alguns dels seus actes en una comunió veïnal amb el clavell com a gran protagonista.

La bellesa de les flors compartirà protagonisme amb el carisma de Josep Maria Rosés, amb la simpatia, la gràcia innata i el respecte amb què compartirà les seves experiències i reflexions. La seva veu vestirà tots els racons amb la placidesa d’un to absolutament radiofònic, encara que mai s’hagi engrescat a viatjar a través de les ones. Una veu i un home. Un home, i la veu que il·luminarà els inicis del Corpus i que convidarà a ser escoltada.

Recordo la primera vegada que vaig escoltar-la. Era tan sols una marreca que participava en la representació del Trencanous, també als jardins del Retiro. En Josep Maria narrava la història, i convertia les seves paraules en una melodia que conjugava poèticament amb els diferents actes de la coneguda composició de Txaikowsky. Les menudetes ballarines que l’envoltaven, en el petit escenari lateral que ocupava, van caure rendides i ben dormides als seus peus; no van poder resistir-se a “la veu”. Aquest cop ningú no dormirà, tot al contrari, les flors que l’escoltin segur que respondran, lluint els seus millors pètals, obrint els capolls en un esclat de convit, i impregnant-ho tot amb el seu perfum.

A partir d’aquí, les línies se’m fan escasses i les paraules insuficients per explicar tot el que m’agradaria sobre la trajectòria del pregoner. Té aquell problema anomenat de la negativa. Dir que no és inusual. A la veu, a l’home i al sitgetà li sedueixen les propostes positives per a Sitges, per a les seves tradicions, per a les entitats i per a les persones. Carnestoltes en dues ocasions, un dels presentadors més coneguts de Telefot, membre de la Comissió de Festa Major –presidida per l’enyorat Ramon Soler–, jugador de tennis taula, marit, pare i avi d’una preciosa família, i una llista interminable farcida de col·laboracions, ajudes i accions de divertimento en què ha participat. En aquesta trajectòria tampoc ha faltat el paper de pregoner. Capricis del destí, el reprèn 25 anys més tard, després de ser-ho de la Festa Major, però ho fa amb el mateix entusiasme i sentit de la responsabilitat que aleshores.

Persona activa i afable, somriu a la vida i, tot i el nerviosisme i la il·lusió pel moment, podria garantir que els clavells estaran contents d’escoltar-lo. Convençuda que el públic també, només em queda –si em permeten la concessió–, felicitar-lo i desitjar-li tantes lectures com li vinguin de gust, perquè a les nostra oïda les seves paraules, el seu to, la seva veu són pura melodia.

Text d’Eva Martín

Podeu veure i escoltar el “Pregó del Clavell” del 2019 declamat per Josep Maria Rosés en el següent link:

“PREGÓ DEL CLAVELL” 2019:

Transmissió del “Pregó del Clavell” del Corpus 2019 per Josep Maria Rosés

Accediu als anteriors “Pregó del Clavell” en els següents links:

“PREGÓ DEL CLAVELL” 2018:

Transmissió del “Pregó del Clavell” del Corpus 2018 per Josep Milán Parellada

“PREGÓ DEL CLAVELL” 2017:

Transmissió del “Pregó del Clavell” del Corpus 2017 per Jaume Freixas i Graells

“PREGÓ DEL CLAVELL” 2016:

Transmissió del “Pregó del Clavell” del Corpus 2016 per Cèlia Sànchez-Mústich i Florenci Salesas

“PREGÓ DEL CLAVELL” 2015:

Transmissió del “Pregó del Clavell” del Corpus 2015 per Anna Barrachina Sala