El dimarts 14 d’abril, desprès d’un dilluns de Pasqua confinats i sense caramelles, almenys sense caramelles en viu, ja que les tres colles, menció especial a la de El Retiro, van fer l’esforç de fer-nos arribar els seus cants de manera virtual, la qual cosa vull agrair-los molt especialment, l’Ajuntament de Sitges, d’acord amb la Comissió Municipal de Corpus, va prendre la trista decisió de suspendre la festa del Corpus 2020.

Corpus és un de les nostres festes més destacades i estimades. L’Ajuntament de Sitges ha fet els deures per tal que el Corpus sigui declarada per la Generalitat de Catalunya, esperem que en breu, Festa Patrimonial d’Interès Nacional, com ja va fer amb la Festa Major. Una sola ullada a l’esplèndida web municipal www.sitgescorpus.cat serveix per fer-se una idea de la importància històrica i patrimonial que el Corpus representa per la nostra vila. Si encara no ho heu fet, us recomano dedicar-hi una estona aquest dies de confinament i si ja ho heu fet, hi podeu tornar perquè ara us podem dir que ja tenim la web completament enllestida.

Referenciada per primera vegada el 1853, la festa del Corpus s’ha celebrat a Sitges gairebé de manera ininterrompuda, i ha estat suspesa només en comptades ocasions per situacions polítiques i bèl·liques molt greus. Estem doncs clarament davant d’un fet insòlit i històric.

No és la meva intenció però fer un recorregut històric per la festa. Aquesta tasca, la reservem per a les persones estudioses de la festa i historiadors. El que sí que vull és posar en valor el Corpus i agrair molt sincerament tota la feina feta per la Comissió, amb l’Angelina Salesas com a Presidenta, en Joan Manel Enríquez, la Vinyet Cosialls, l’Eduard Tomàs, la Sònia Romà, l’Imma Rodriguez, en Joan Ortiz, la Tuts Fernández i en Carles Arola. Em consta que la Comissió portava ja moltes hores dedicades a la festa, molta feina, moltes reunions i també molta il·lusió i moltes ganes, per tant la suspensió per ells és especialment i doblament dolorosa.

Vull tenir un record especial també, per totes les persones que any rere any, o per primera vegada, cultiven amb delicadesa els clavells per exposar-los desprès a l’Exposició Nacional de Clavells, per tal que tots en puguem gaudir. També a les persones que mantenen amb cura els seus balcons florits i que participen al Concurs de balcons, finestres i façanes, als que es dediquen a l’art dels bonsais i els suisekis i ens conviden a admirar les seves sorprenents formes, a tots els balls i les persones que participen a la Processó, als que decoren el Pati Blau, a la persona que havia de ser el pregoner o pregonera de la festa, i també a la que havia de ser pendonista, a la que havia de fer el cartell i evidentment a totes i a tots els veïns i veïnes, escoles o entitats que cada any fan que els carrers de Sitges, siguin els més florits del món amb les espectaculars catifes de flors. A tots els que participeu de la festa o en gaudiu mirant-la, us emplaço, si cal amb més força i il·lusió, al Corpus de l’any vinent, que podrem tornar a celebrar amb tot el seu esplendor.

Però no deixarem escapar tant fàcilment el Corpus 2020. Des d’aquestes línies vull encoratjar a la Comissió perquè juntament amb la regidoria de Tradicions i Festes i estic segur que amb el suport de tot el poble, segueixi treballant perquè la setmana del 14 de juny a Sitges es respiri Corpus, els sitgetans i sitgetanes mereixem que el Corpus no passi de llarg, és també la nostra responsabilitat, entre tots podem aconseguir una altra manera de celebrar la festa. Caldrà enginy i imaginació i d’això tots plegats n’anem sobrats. Aquesta és la meva esperança.

Vull aprofitar l’ocasió, per donar el meu més sentit condol a tots aquells familiars, amics i coneguts, que han perdut un ésser estimat durant aquests dies per culpa del COVID19, i enviar també molts ànims i molta força, a totes aquelles persones que estan lluitant per sortir-se’n.

David Martínez i Lluís
Regidor de Tradicions i Festes
Ajuntament de Sitges