LA MÚSICA DE LA FESTA

CORPUS de Sitges

 

LA MÚSICA DE LA FESTA

La música, com en la majoria de festivitats, és un component essencial en la celebració del Corpus de Sitges. El tipus de música i instruments utilitzats depenen en certa mesura de l’acte que s’estigui duent a terme dins de la celebració. Històricament els músics han sigut un dels primers elements pels quals es feia una despesa important, ja que se’n contractaven de forans.

En el Corpus sitgetà es poden diferenciar dos grups de músics i interpretacions: els Grallers que acompanyaran als elements folklòrics, com els gegants, en totes les sortides. I la Banda de Música, que tradicionalment acompanya el pas de la custòdia en la Processó.

La peça de gralla més distintiva del Corpus de Sitges és el “Toc de Processó”, una de les quatre tonades tradicionals de gralla. És l’únic moment de l’any en què s’interpreta i acompanya a les 3 parelles de gegants, el drac i l’àliga durant tota la processó de Corpus. Tots els elements desfilaran, seguint el tempo solemne que inspira la peça (veure la partitura).

Per la seva part, la Banda tocarà principalment la marxa clàssica “Triunfal”, associada històricament a la celebració del Corpus. “Triunfal” composta per José Blanco i instrumentada per Emilio Cebrián, està basada en l’himne oficial del XXII Congrès Eucarística Internacional celebrat el 1911, també conegut com a “Cantemos al Amor de los Amores“, i a partir del qual es va compondre el guió de la peça (veure la partitura).

Les formacions musicals que interpretaran aquestes peces són sitgetanes. Concretament pel Corpus de 1964, era la primera vegada que tots els grallers eren sitgetans i formats a l’Escola de Grallers de Sitges, fundada el 1952. Actualment acompanyen als elements folklòrics els grallers de l’Escola de Grallers de Sitges i els de la colla dels Marcets.

Pel que fa a la banda de música, és la Cobla Sitgetana -amb 50 anys de trajectòria- qui s’encarrega de tancar el seguici de la processó de Corpus.

LA MÚSICA DE LA FESTA EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: Detall de la banda de música en el quadre “La Processó de Corpus” d’Arcadi Mas i Fondevila pintat el 1887 a Sitges. © Museu del Cau Ferrat de Sitges, Tots els drets reservats.
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.