PROCÉS DE CONFECCIÓ

CORPUS de Sitges

 

EL PROCÉS DE CONFECCIÓ DE LES CATIFES SITGETANES   

L’element distintiu i essencial del Corpus de Sitges són les catifes de flors. Documentades des del segle XIX, l’estil de catifa sitgetana també és molt concret i tradicional, segueix un conjunt de pautes que es transmeten i mantenen, generació rere generació.

Les catifes sitgetanes es caracteritzen per estar formades únicament per elements florals o vegetals. Un dels seus elements distintius és el clavell, que en cap cas no es tenyeix i, per tant, se n’utilitzen de blancs, vermells, roses i grocs. Juntament amb els clavells, s’utilitza xiprer, gespa i també esclofolla d’arròs. Tot aquest material és el que la comissió de Corpus, amb la subvenció econòmica de l’Ajuntament i la recollida de gespa i xiprer per part de la brigada municipal, facilita a totes les catifes. La resta d’elements florals que s’utilitzen són els que van a collir o adquireixen els mateixos trams de catifes. Principalment són flor de Sant Joan, statice, buguenvíl·lia, boixac, gerberes i molts d’altres tipus de flors.

Cada tram de catifa té una ubicació i mides establertes a partir de les quals els responsables n’han de dissenyar un dibuix i fer el càlcul de la flor necessària per poder-lo dur a terme. Com que les quantitats que subministra l’Ajuntament per a cada catifa depenen de la seva mida, el disseny s’ha d’ajustar perquè sigui realitzable amb la flor assignada. Aquesta tasca de disseny i càlculs es fa de diverses maneres, però en els darrers anys s’hi ha incorporat la tecnologia i molts  dels participants en la confecció de catifes fan el disseny i els posteriors càlculs  amb programes informàtics de disseny o d’arquitectura.

La vigília de Corpus al matí, es reparteixen els clavells, la gespa, el xiprer, etc. a cada tram, i a partir de la tarda és habitual trobar ja diversos carrers del centre del poble on s’estan tallant els clavells  que es desfullaran o es deixaran sencers en funció del dibuix que es vulgui fer. A partir de les 10 de la nit, en alguns carrers ja s’haurà tallat el pas pel centre de la calçada i s’hi començaran a fer els dibuixos de les catifes, primer en guix i, posteriorment, es repassaran amb pintura, per si plou. De manera que, passat Corpus i durant unes setmanes, els carrers seguiran ‘encatifats’ de dibuixos.

La manera com es passarà el dibuix a terra depèn de la solució triada segons la mida del carrer i el tipus de disseny realitzat. Tradicionalment s’ha fet a partir de quadrícules marcades a terra o de plantilles, però actualment, també s’hi ha incorporat la tecnologia i s’apliquen tècniques de mapping, que suposen projectar sobre el terra la imatge prèviament vectoritzada amb ordinador, i després  repassar les línies del dibuix.

Un cop acabades les dues tasques, la de tallar la flor i la de marcar el dibuix, els trams, depenent del temps que requereixen per confeccionar la catifa: seguiran realitzant-la durant tota la nit o la començaran a primera hora del matí, de manera que el dia de Corpus, ja des de primera hora es poden observar catifes tot just finalitzades al costat d’altres que estan començant a confeccionar-se.

La manera de posar la flor també depèn del dibuix. Tant poden ser figures o dibuixos artístics com sanefes o arabescos. Per tant, seguint l’estil de catifa sitgetana, s’alternaran parts de clavell sencer, que comporta més dificultat, però que permet jugar amb volums, amb altres parts de clavell desfullat que permet jugar millor amb les formes, i el mateix succeirà amb la resta d’elements.

Al migdia totes les catifes estaran finalitzades i restaran exposades durant tota la tarda fins que al vespre s’iniciï la processó de Corpus, que les anirà desfent i trepitjant-les al seu pas.

Foto de capçalera: Alumnes de l’Escola Pia confeccionant la catifa del primer tram del carrer de les Parellades. Corpus, 2016. © Autora: Marga Domingo López, Tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.