L'EXPOSICIÓ DE CLAVELLS

CORPUS de Sitges

Fa més de 100 anys, concretament el 29 d’abril de 1917, que a l’Eco de Sitges s’anunciava que “entre los aficionados en esta villa al cultivo de claveles de clases excepcionales se ha iniciado el proyecto de celebrar una exposición de dicha hermosa flor…”. Antoni Clarà era un d’aquests aficionats juntament amb un dels seus socis del taller de sabates, Marià Carbonell. Amb Francesc Ferret, l’altre soci, feien les tertúlies diàries al cafè de la Xarmada, i aquí juntament amb altres cultivadors com Rossend Bartés i Josep Serra, va començar-se a engendrar la idea de fer-ne una exposició. Aquesta acabaria reeixint gràcies a la visió de Miquel Utrillo que en seria el director i en faria el primer cartell, i Antoni Cartró, oferint el saló principal del Pavelló de Mar per exposar-los.

Durant els següents mesos, Josep Soler i Tasis seguí promocionant l’esdeveniment, que s’havia d’inaugurar el 17 de maig de 1918. Però la climatologia endarreria l’aflorament dels clavells, i això va esdevenir en l’inici de la relació entre el Corpus i l’Exposició, ja que es va decidir endarrerir dues setmanes la inauguració, i fer-la coincidir amb el dia de Corpus, 30 de maig de 1918. L’Exposició durava només 4 dies i aprofitant el dijous festiu de Corpus, després del solemne Ofici religiós, les autoritats, encapçalades pels gegants moros d’en Querol i acompanyats de la banda del Retiro, s’atansaren en comitiva fins al Pavelló de Mar, on més de 700 “torretes de clavellers” esperaven l’acte d’inauguració.

L’èxit de l’Exposició va refermar la voluntat de continuar-la i d’engrandir-ne la promoció. El 1919, en paral·lel, es creava a Sitges la “primera explotación industrial del clavel en España”, l’empresa Floreal. L’Exposició es celebraria fins al 1921, ubicant-se també als jardins del Retiro i del Prado, però les desavinences i els costos tancarien aquesta 1a època.

L’Exposició de Clavells i el seu reclam turístic, mantenia la voluntat de tornar-la a celebrar i el 1927 i 1928, se’n van fer uns primers intents, amb una mostra a les instal·lacions de l’empresa Floreal. El 1929, començaria la 2a època del certamen, creant certa confusió històrica que els cartells no van continuar amb la numeració de la 1a època. L’Exposició es va celebrar fins al 1934, ubicant-se al Vall, als jardins del Retiro i del Prado, i assolint, com a màxima notorietat, que fes la inauguració del 1930 el Rei Alfons XIII.

La segona aturada de la celebració del certamen seria molt més llarga, i no va ser fins al 1950, que es tornaria a celebrar. A partir d’aquest any serà quan l’Exposició de Clavells quedarà lligada a la celebració del Corpus, i el seu calendari anirà vinculat a la tradicional celebració sitgetana. Fins aleshores, la coincidència havia sigut circumstancial i sense existir cap vincle entre les dues. En aquesta 3a època, els jardins del Retiro han allotjat la majoria de certàmens, juntament amb els jardins del Prado i l’Hort de Can Falç.

L’Exposició de Clavells, tot i nous episodis d’alts i baixos, s’ha realitzat de forma continuada fins a l’actualitat, assolint el 2018 els 100 anys des de la 1a edició. En el certamen, que engloba a gairebé una quarantena d’expositors entre particulars i entitats, s’hi exposen més de 2000 clavells de diverses varietats i colors. L’Exposició aconsegueix congregar reconeguts cultivadors amb una llarga trajectòria, alguns amb més de 50 anys de participació continuada, i de noves sitgetanes i sitgetans que s’inicien en el laboriós conreu del clavell.

Aquesta renovació dels participants s’ha vist potenciada en els darrers anys gràcies a la Comissió Municipal de Corpus, creant-se un espai com el “Viver de Clavells”, al costat de les vinyes de l’Hospital de Sant Joan Baptista, on cultiven els clavells diversitat d’expositors que no tenen un espai propi on fer-ho, i per la participació de les escoles i instituts, aprenent mitjançant els clavells, tot el procés del cultiu de les flors i la joia de veure-les florir.

L’EXPOSICIÓ DE CLAVELLS EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: Detalls dels clavells participants a l’Exposició de Clavells, als jardins de la Societat Recreativa El Retiro pel Corpus de 2012. © Josep Maria Alegre, Tots els drets reservats.
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.