INTRODUCCIÓ

CORPUS de Sitges

L’alba acompanya l’arribada dels primers autocars. Alguns venen de les comarques catalanes de l’interior; d’altres, la majoria, de l’Aragó i de més lluny potser. Com un reclam sagrat compareixen a la crida anual amb la fidelitat del pelegrí. Els més experts encara mantenen vives en la memòria les imatges titil·lants de l’última diada. Saben que si arriben d’hora, just quan el sol saluda l’esclat dels perfums que ja circulen pels carrers, seran a temps de sorprendre els últims gestos de la nit, els gestos insomnes que vessen de satisfacció. Amb ells, seran capaços d’alliçonar els pelegrins novençans que malden per conjugar el que la seva imaginació indecisa els ha anunciat amb la festa de formes i colors que els comença a meravellar. La llegenda, amb el mateix pas lent i badoc que circula per les voreres per on corre l’admiració, es va obrint pas exigida per la necessitat d’explicar la sorpresa i la fantasia. Els més prudents parlen d’una tradició ininterrompuda des de fa una colla de segles, de plantilles calculades amb intel·ligència matemàtica aplicades amb paciència a la capriciosa orografia dels carrers. Els més agosarats, potser perquè senten més que no pas veuen la saba que glateix pels carrers, fantasiegen amb el treball de tots els artistes que la vila ha acollit a través dels anys com un deute amb què satisfan la inspiració que la llum i la vida dels carrers alguna vegada els ungí.

Acomboiat per l’oferiment floral, la catifa delicada i prodigiosa, el visitant es deixa portar per un ritme zigzaguejant anàleg al que les sanefes van dibuixant en la seva memòria. Se sent transportat per una abstracció cromàtica i lineal que el condueix a una experiència definitivament sensual. Amb tot, és incapaç d’identificar aquell punt d’arravatament que el lliura sense solució de continuïtat al poder dels seus sentits. I no ho sap identificar perquè des de la primera passa del seu pelegrinatge s’ha ofert sense saber-ho a l’influx de les olors, al poder subjugador de les fragàncies de la clavellina i a la sentida de la flor de Sant Joan. En aquest punt, ja no hi ha diferència entre el caminant expert i el caminant que s’estrena. Tant l’un com l’altre gaudeixen d’una festa que només acomplirà el seu significat profund quan cap al tard la llum exhausta dels carrers encara neta d’ombres desvetlli reflexos inversemblants en l’ordre fascinat de les flors. Aleshores s’obren les portes de la Parròquia perquè el misteri de la vida rebi l’ofrena definitivament útil dels seus devots celebrants.

Foto de capçalera: Detall dels clavells, flor de Sant Joan, statice i gerberes, a la catifa del 1r tram del carrer Jesús pel Corpus de 2012. © Eduard Tomas Sanahuja. Tots els drets reservats
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.