EL PENDONISTA

CORPUS de Sitges

JOAN COMAS, PENDONISTA DEL PENÓ DE LA MINERVA DEL CORPUS 2022

“Per l’exposició de clavells, pel Corpus i per Sitges, el que faci falta.”

És difícil parlar de l’Exposició Nacional de Clavells i que a la conversa no aparegui el nom de Joan Comas. Aquest sitgetà, de la ja desapareguda Sínia Robert, és tot un referent del cultiu del clavell a la vila, i és un dels noms propis de l’Exposició. La seva vinculació amb els clavells ve de molt lluny. De fet, una de les persones que feia temps que l’animava a participar era la Rosa Andreu. I, amb només quinze anys, en una de les seves visites a la Sínia Dionísia per anar a comprar vinagre, va veure un dels clavells que tenia la llavors expositora, la senyora Montserrat. Enamorat com es va quedar d’un clavell ben gros i ben sa, la Montserrat li va regalar, i allí va començar la llarga trajectòria com a expositor i cultivador de clavells, tots de llavor. Primer, va començar a cultivar-ne juntament amb la seva germana, però, un cop ella es va casar, va decidir presentar-se sol. Com recorda, “ens vam partir els premis que havíem guanyat fins aleshores, i vaig continuar endavant jo sol”. De tot plegat, en fa quaranta-set anys, que es diu aviat; quaranta-set anys de vinculació amb el clavell.

Només cal escoltar amb atenció quan en Joan parla dels seus clavells. Ho fa amb devoció, com qui parla dels fills; ho fa amb passió, perquè com ell confessa,“”ho porto a la sang, i per l’Exposició de Clavells, pel Corpus i per Sitges, el que faci falta”. En Joan s’ha dedicat en cos i ànima a mantenir viva aquesta tradició, una que en un moment va veure perillar la seva continuïtat, i que gràcies a la seva empenta, i amb el suport d’aleshores la presidenta de la Comissió, Montse Curtiada, es va poder revertir. Van treballar de valent per aconseguir crear el viver dels clavells dins de les instal­lacions de l’Hospital Sant Joan Baptista, un espai que va ajudar a impulsar de nou el cultiu del clavell i va propiciar que més sitgetans i sitgetanes es convertissin en expositors.

Ara, també hi ha el viver de Santa Bàrbara, un altre emplaçament que durant tot l’any està en funcionament. Precisament, per a molts d’aquests expositors més novells, participants de l’Exposició, que enguany arriba a la seva 82a edició, en Joan Comas és el MESTRE. D’ell han  ebut el seu coneixement, els seus consells, i han après de la seva estima i, sobretot, de la seva dedicació cap a aquesta flor i cap a la festa del Corpus. Perquè “dedicació” és la paraula clau per a tot expositor. I és que el cultiu del clavell és una feina de constància, una tasca de dotze mesos, que hom s’hi ha de bolcar perquè es vegin els resultats: aquests clavells ben sans i de tots colors i xispejats, que tots els sitgetans, sitgetanes i visitants poden gaudir durant la mostra. Amb la veu clara, en Joan emfatitza el valor de l’Exposició dins la festa i també de l’esforç de cada un dels expositors, “una implicació que cal que es correspongui també

amb els premis que s’atorguen”. Guardons dels quals en Joan n’és posseïdor de molts i ben diferents; primers i segons premis i també obsequis al millor clavell. Així mateix, la seva àmplia experiència li ha permès veure l’evolució de l’Exposició Nacional de Clavells; com en alguns aspectes s’ha anat a més i en d’altres, ha anat a menys. En Joan recorda que abans es feia l’enyorat Ball del Clavell, una trobada molt maca que amb els anys va anar perden participació. I també recorda que anys enrere hi havia molta més varietat de clavells que ara. “Hi havia hagut, fins i tot, un clavell del Barça”, comenta “i més rivalitat entre els expositors, fins el punt d’enfadar-se si no rebien el premi esperat i no participar més a l’Exposició”, explica. Mil i una anècdotes viscudes i compartides entre cossis de clavells, ferros i moltes estones regant i cuidant els clavells. Aquest 2022, el Corpus d’en Joan serà un xic diferent, perquè no només el gaudirà com un expositor més, sinó com a pendonista. Com la persona escollida per a representar-nos a tots, portant el penó de la Confraria de la Minerva, acompanyat dels seus cordonistes, durant la processó del Santíssim Sagrament.  Una proposta que “significa molt per a mi”, diu i que “estic molt agraït i molt content perquè no m’ho esperava pas”.

Segur que serà un any que en Joan no oblidarà mai i que serà el millor premi de Corpus, un  regal per tota la seva vida dedicada al món del clavell.