COM CULTIVAR ELS CLAVELLS

CORPUS de Sitges
 
Amb l’experiència adquirida, per la llarga trajectòria dels cultivadors de l’Exposició de Clavells, us compartim aquest coneixement en aquesta secció, on podreu aprendre i resoldre qualsevol dubte sobre el procés del cultiu del clavell, tant pels nous esqueixos com pels clavells que es cultiven al llarg de l’any i rebroten pel següent Corpus.
Detall dels clavells participants a l’Exposició de Clavells, exposats als jardins de la Societat Recreativa El Retiro. Corpus, 2012. Autor: Josep Maria Alegre

NOUS CLAVELLS

A finals d’octubre és quan es reben els esqueixos de clavells per iniciar el seu cultiu fins a Corpus. Quan tenim un esqueix de clavell, com el de la fotografia, el que haurem de fer és plantar-lo en un cossi (les dimensions habituals són d’uns 26 cm de diàmetre superior i uns 24 cm d’alçada) i durant el període octubre-febrer s’haurà de regar màxim un cop per setmana i que la terra mantingui un punt d’humitat.

A principis de febrer, quan el clavell estigui com el del vídeo, caldrà pinçar-lo de manera que creixeran diverses tiges de clavell. Per fer-ho seguiu els consells d’un expert cultivador com en Joan Comas:
Un altre detall important és que a partir del mes de març cal adobar un cop al mes els clavells per ajudar-los en el seu creixement i també saber com regar adequadament. En el següent vídeo teniu tots els detalls:
A partir del mes de març i encarant el bon temps es pot començar a regar dues vegades per setmana. Des del mes de maig i els següents mesos de calor ja es pot regar fins a 3 vegades per setmana.

Quan els clavells van creixent és fonamental que tinguin una estructura al seu voltant que els ajudi a mantenir-se rectes, són els famosos “ferros”. En aquest tutorial podreu veure com fer-los i així ja els tindreu pels anys següents:

MANTENIR ELS CLAVELLS AL LLARG DELS ANYS

Seguint tots aquests consells per Corpus tindreu uns clavells tan exuberants com els de la fotografia inicial. Però si seguiu cultivant els clavells al llarg de l’estiu, que seguiran florint de forma continuada, quan arribi la lluna plena de finals d’octubre-principis de novembre, podeu podar-los, de manera que rebrotaran i encara tindreu uns clavells més forts i florits pel següent Corpus. En aquest vídeo, un altre expert cultivador com en Manel Enríquez, us n’explica tots els detalls:

Foto de capçalera: Detalls de clavell.
Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.