Les rajoles, algunes de les quals de l’any 1965, són en gran part obra de l’artista Lola Anglada. Actualment aquestes rajoles es trobaven en un estat de conservació precari a causa del clima i dels efectes de la pirotècnia.

L’Ajuntament de Sitges ha finalitzat les tasques de restauració de 59 de les més de 80 rajoles de Corpus que hi ha repartides per diferents façanes de Sitges. Els treballs de recuperació, a càrrec de la restauradora Anna González, han prioritzat les rajoles que presentaven una major degradació, moltes de les quals són obra de l’artista Lola Anglada.

El pas del temps i els efectes de la pirotècnia de les colles de foc havien malmès algunes de les rajoles commemoratives del Corpus que hi ha als carrers de Sitges. Per aquest motiu, la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes va decidir a principis d’aquest any dur a terme els treballs de restauració d’aquest element patrimonial i identitari sitgetà.

Amb l’objectiu de protegir les rajoles restaurades, l’Ajuntament ha arribat a un acord amb els veïns per tal que les cobreixin sempre que hi hagi previsió d’actes festius que contemplin pirotècnia.

La tradició de les rajoles de Corpus

Pel Corpus de 1965, la polifacètica artista Lola Anglada va reglar 3 rajoles commemoratives pels 3 primers premis de catifes col·lectives. La iniciativa va arrelar i l’artista va continuar regalant-ne per la catifa guanyadora fins al Corpus de 1982. A partir d’aquell moment va prendre el relleu el sitgetà Lluís Marcé, mantenint una tradició que ja s’exhibia a les façanes dels trams de carrer on es realitzaven les catifes.

Actualment la Festa del Corpus segueix mantenint el lligam amb les rajoles, obsequiant amb rajoles als guanyadors de l’Exposició de Clavells, el Concurs de Balcons, Façanes i Finestres i per la commemoració a la trajectòria de les catifes de flors quan compleixen 25, 50 o 75 anys de confecció continuada. Actualment es poden veure més de 80 rajoles exposades pel centre de la vila.