El passat 30 de juny tancava les portes l’Exposició “CORPUS, Flors i Tradició” ubicada a la Sala Vaixells del Palau Maricel. L’Exposició inaugurada el dissabte 1 de juny, i que mostrava la festa del Corpus de Sitges tant en la seva vessant històrica com amb la interacció amb els elements que la conformen, ha tingut una excel·lent acollida, superant-se els 10.000 visitants, especialment durant els dies de Corpus. Realitzant-se visites guiades per a col·lectius diversos com els alumnes de l’Institut Joan Ramon Benaprès o les sòcies i socis del Grup d’Estudis Sitgetans.

L’exposició estava comissionada per Eduard Tomas Sanahuja, estudiós de la història local i dissenyada per Anna Sánchez Torner, dissenyadora gràfica sitgetana.

Es pot veure un ampli detall fotogràfic en el següent link.

A continuació es pot visualitzar el reportatge realitzat pel programa de televisió sobre cultura popular GAUDEIX LA FESTA:

 

Descripció de l’Exposició:

L’exposició CORPUS, FLORS i TRADICIÓ s’inicia travessant la “porta dels gegants” del Palau Maricel on, situats com antigament, els gegants centenaris mostraran l’indestriable lligam del Corpus amb la imatgeria festiva. A partir d’aquí s’oferirà una àmplia visió històrica de la festa i la seva tradició de segles, mitjançant documentació d’arxiu i publicacions i fotografies de fons privats mai exposades.

En paral·lel, a partir d’un contingut eminentment visual i interactiu, el visitant s’endinsarà en els elements de la festa, encapçalats per les catifes, icona distintiva del Corpus sitgetà i la singularitat de l’Exposició de Clavells entre d’altres. Un conjunt que embolcallat amb audiovisuals, música i olors, acabaran tancant el cercle per poder gaudir d’un compendi d’història, imatges i sentits, que mostri el que vivim, sentim i recreem cada any en la celebració del Corpus de Sitges.

L’Exposició es divideix en dues parts connectades entre elles: LA HISTÒRIA DE LA FESTA  i  LA FESTA I ELS SEUS ELEMENTS. Aquí una breu descripció:

LA HISTÒRIA DE LA FESTA

Des del 1358, primer apunt històric de la celebració del Corpus a Sitges, la festa ha anat reeixint i creixent al llarg dels segles. L’estructura del Corpus sitgetà el trobem constituït i documentat al llarg dels segles XVII i XVIII, tant la vessant religiosa organitzada per la Confraria de la Minerva com la popular, amb enramades, flors i celebracions nocturnes pels carrers de la vila durant els vuit dies de l’octavari.

Al segle XVII trobem documentats els tocs de campana específics de la celebració, com venien músics i religiosos forans per tocar i participar en l’Ofici, l’organització i costos de la festa que assolia el Consell, i des del 1792, el llarg recorregut de la Processó, que fins ben entrat el segle XX passaria per tots els carrers de la vila.

Les prohibicions de finals del s. XVIII canviaran l’estructura de la festa arreu, i el Corpus de Sitges s’hi adaptarà durant el s. XIX, sense perdre la seva tradició, ans el contrari, creixent els elements populars al voltant de la festa, especialment durant el segle XX, moment en què el Corpus sitgetà assolirà una notorietat turística excepcional.

Tot i aquest creixement, la celebració i tot el seu embolcall festiu, ha sabut mantenir i preservar la seva essència i tradició, mantenint el model del Corpus vuitcentista català de forma ininterrompuda fins a l’actualitat, convertint-se en un cas únic i excepcional a Catalunya.

LA FESTA I ELS SEUS ELEMENTS

La festa del Corpus ha anat lligada des dels inicis a la floració de la primavera, les enramades i catifes de flors han sigut amb els entremesos de la Processó, els elements característics del Corpus i la seva octava.

A Sitges, documentant-se des del segle XIX, les catifes han esdevingut l’element popular més participatiu i representatiu de la festa, convertint-se en la seva icona identitària. Des de la matinada del dia de Corpus, les catifes es confeccionen per tots els carrers del recorregut de la Processó, restant exposades fins al vespre, quan el pas de la custòdia les desfaci.

Uns altres elements essencials i característics del Corpus són els que conformen tot el seguici popular i religiós de la Processó, on els gegants, amb actes propis com la sortida de la vigília i la ballada final, en són el màxim exponent.

Al llarg dels segles altres elements han arrelat en la tradició de la festa, com l’Exposició de Clavells, que celebrava el seu centenari el passat 2018. També l’ou com balla, el concurs de Balcons i Façanes, la mostra de Bonsais, el Pregó i l’ofrena de clavells a la Mare de Déu del Vinyet en el seu Santuari, s’hi han incorporat i continuat fins a l’actualitat, embolcallant la base de la festa.

Conformant-se d’aquesta manera, una celebració popular, oberta i actual, que responent a les sensibilitats del poble i l’evolució dels temps, ha sabut mantenir la seva essència i tradició.