L'OFICI DE CORPUS

CORPUS de Sitges

L’OFICI DE CORPUS

Juntament amb la processó, la celebració del Corpus sempre ha tingut com a acte central l’ofici de la festa, que és de caràcter solemníssim i on a Sitges, ja al segle XVI, es troben els apunts econòmics sobre pagaments per als  músics que tocaven en la celebració. Juntament amb la contractació de músics forans per a la celebració de l’ofici, també es demanava que vinguessin curats o vicaris d’altres poblacions. Tradicionalment l’ofici es realitzava al matí, la processó es va passar a realitzar a la tarda a partir del 1542 (detall propi i diferencial de Catalunya), en canvi es mantindria al matí a la resta de la Península. Durant tota la vuitada, també es realitzava un ofici diari amb la presència especialment del veïnatge del barri o carrer que s’encarregava de la celebració diària, i el cap d’octava. L’ofici tornava a ser solemne, ja que en acabar es realitzava una nova processó.

La separació entre l’ofici i la processó suposava que abans de la processó (està documentat a Sitges abans de 1792), es cantessin i toquessin solemníssimes “Vespres” i posteriorment es disposava la processó. Posteriorment s’endarrereix lleugerament l’horari de la processó i des de principis del segle XX, la sortida serà després que es cantin i toquin les solemnes “Completes”. Aquest detall propi per donar sortida a la processó es mantindrà fins avui dia, de manera que la processó de Corpus no té un horari específic d’inici, sinó que s’inicia en acabar les funcions religioses que actualment consisteixen en una missa solemne concelebrada.

A més a més de les funcions religioses, el Santíssim Sagrament quedarà exposat a la seva pròpia capella, dins de l’Església Parroquial, just finalitzar la missa de les 9 del matí per a l’adoració personal.

L’actual custòdia, formada per dues peces, té una important càrrega sentimental per als sitgetans, ja que, desapareguda l’anterior durant la guerra civil, les sitgetanes i els sitgetans van donar les seves pròpies joies per poder-ne confeccionar una de nova a imatge de l’antiga. Es va estrenar el 1948.

L’OFICI DE CORPUS EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: Arribada de la custòdia sota tàlem a l’església en finalitzar la processó. L’esperan les 3 colles de gegants, drac i àliga, a l’any 2014. © Autor: Josep Maria Alegre, Tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.