SORTIDA DELS GEGANTS PER LA VIGÍLIA

CORPUS de Sitges

SORTIDA DELS GEGANTS LA VIGÍLIA

La sortida dels gegants la vigília de Corpus, és un dels actes populars (en paral·lel a la celebració religiosa de la festivitat) més característics del Corpus sitgetà, i que es manté de forma ininterrompuda des de mitjans del segle XIX.

Per la documentació existent, la sortida es realitza com a mínim des de l’estrena dels Gegants Moros d’en Querol (1845), que antigament estaven guardats al local municipal anomenat La Fragata, i la vigília de Corpus feien una sortida en què anaven a visitar les cases dels regidors municipals. Actualment aquesta sortida és una cercavila pels carrers del centre del poble. Els Gegants de la Vila (1897) van realitzar aquesta sortida per primera vegada el 1899 (juntament amb els antics gegants moros, única vegada a la història sitgetana en què surten les dues parelles) i s’hi mantindran fins avui dia. Posteriorment s’incorporen a la sortida les noves parelles de gegants: Gegants Americanos (1965) i Gegants Moros de l’Agrupació de Balls Populars (1979).

A més a més, el 1975 es confeccionen a El Ingenio unes rèpliques dels actuals  Gegants Centenaris, que s’estrenen per la vigília de Corpus i actualment són la parella de gegants que surten per Festa Major i Santa Tecla gràcies a tenir un menor pes, així la parella de  Gegants Centenaris únicament surten  per Corpus.

En la sortida de vigília, les 3 parelles de gegants ballen al so de les gralles que toquen els membres de l’Escola de Grallers de Sitges i els Grallers Marcets. Les tonades són diverses i festives.

Els darrers anys, a la meitat de la cercavila, i després de passar pel Cap de la Vila, els gegants s’atansen als Jardins de la Societat Recreativa El Retiro per, juntament amb les autoritats, presidir la declamació del Pregó del Clavell i la inauguració de l’Exposició Nacional de Clavells. En acabar l’acte, es reprén la cercavila dels gegants acompanyats per les autoritats que es dirigeixen a l’edifici Miramar per inaugurar la Mostra de Bonsais i Suiseki, mentre els gegants continuen la cercavila fins a  arribar novament a l’Ajuntament, on resten fins que s’inicia la Processó de Corpus.

LA SORTIDA DELS GEGANTS LA VIGÍLIA EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: Els geganters envoltant la ballada del Gegant de la Vila en la vigília de Corpus de 2018. © Autor: Gemma Soldevila, Tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.