ELS GEGANTS MOROS

CORPUS de Sitges

ELS GEGANTS MOROS DE L’AGRUPACIÓ DE BALLS POPULARS DE SITGES

Els Gegants Moros de Sitges obren, juntament amb les altres dues parelles de gegants de la vila, les cercaviles i processons de les vigílies i les festivitats de Corpus Christi, Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Els gegants moros actuals, estrenats el 1979, són la segona parella de gegants moros sitgetans, els primers (els Gegants Moros d’en Querol) es van estrenar el 1845, participant des dels seus inicis en les cercaviles i la processó de Corpus, i van estar en actiu fins al 1919.

Els gegants moros d’en Querol van coincidir en el temps amb els actuals gegants centenaris durant més de 20 anys. Però com en moltes poblacions amb dues parelles de gegants, es van alternar les sortides per períodes, depenent de l’estat del seu abillament. Únicament van realitzar una sortida conjunta a la història, la de la processó de Corpus de 1899.

La parella actual es va estrenar el 22 d’agost de 1979 i la van construir els socis de l’Agrupació de Balls Populars a partir de la iniciativa de diversos artistes locals (liderats per Agustí Albors), seguint la línia estètica dels antics gegants moros, en què el gegant tenia aparença morisca i la geganta, d’una dama de l’època.

El gegant Moro, de nom Fa-luch, té una alçada de 4,20 m i pesa uns 80 kg. La geganta Mora, de nom La-hia, té una alçada de 4,10 m i pesa uns 80 kg.

ELS GEGANTS MOROS EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: Un geganter ballant el Gegant Moro enmig del cercavila de la vigília de Corpus 2018. © Autor: Gemma Soldevila, Tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.