L'ÀLIGA

CORPUS de Sitges

L’ÀLIGA

L’Àliga de Sitges desfila en les cercaviles i processons de Sant Bartomeu i Santa Tecla entre les colles del ball de Diables i darrere del Drac. Des de 2013 s’ha incorporat, juntament amb el Drac, a la processó del Corpus sitgetà, ornamentada, en aquest cas, amb flors al bec i sense disparar elements de pirotècnia.

A Sitges es documenta la primera àliga el 1945, que ja participava en les processons, però en pocs anys va deixar de sortir. L’àliga definitiva sitgetana, seguint el referent de l’anterior, es va construir per iniciativa d’un grup de sitgetans dirigits per Jaume Carbonell i l’artista Jesús Albors el 1984. Un fet diferencial de l’aquesta des dels seus inicis és estar coronada i tirar foc.

L’Àliga de Sitges fa 3,5 m de llargada per 2,6 m d’alçada. Està realitzada amb fibra de vidre i pintada, actualment, amb tonalitats ataronjades i diversos motius de color negre. El faldó d’arpillera que cobreix el cavallet va pintat de color blau i decorat amb una randa de flames.

A partir de la seva participació en el Corpus de Sitges, es decideix que la corona original i protocol·lària sigui la que llueixi únicament per la processó de Corpus.

L’ÀLIGA EN IMATGES

– FEU CLIC PER ACCEDIR-HI –

Foto de capçalera: L’Àliga de Sitges trepitjant les catifes del carrer Parellades per la Processó de Corpus de l’any 2015. Autor: © Adrià Montroig i Meunier, Tots els drets reservats. Queda prohibida la reproducció total o parcial d’aquesta publicació sense l’autorització expressa del seu autor/a.